Thursday, December 22, 2016

Episod Jaundice

0 org nak conteng
So kesemua anak-anak saya mmg akan jaundice ms baby.Prolong jaundice tau bukan kejap2 punye jaundice. Jadi ms mengandung mmg saya dan set dan ready lahir je baby bersedia la dengan episod cekin hospital,ulang alik KK dan tidak tido malam.

Dalam pada bersedia fizikal dan mental rupenye keluar jugak airmata melihat anak kene cucuk sana sini,puasa selama beberapa hari.Luluh hati saya,sangat2 luluh sbb tak sangke baby kene tinggal dihospital sendiri,kene puasa dan ofkos cucuk setiap 4 ke 6 jam.

Lepas lahir okla,baby sihat alhamdulillah tp masa day 1 diHTAA saya dah perasan kulit anak saya dah mule kuning tp mcm relaks jer dulu,susu masih belum keluar lagi jadi saya taktau samada baby dpt  minum atau tidak walaubagaimanapon saya stil breastfeed die. Time discaj doktor pon kate nampak kuning but since doktor yg incaj time tu bukan paed jadi die benarkan kami pulang walaupon dalam hati saya mcm dah risau.

Mcm biase keluar wad kene lapor diri ke KK dan alang2 dah singgah KK saya bgtau suami nak cek kuning sbb baby nampak mcm dah kuning sangat  dan mmg dah jangka ms tu bacaan kuning di KK adalah 38++,sangat tinggi untuk umur baby 1 hari.KK advise terus ke KK tp saya pulang kerumah dulu jumpe anak2,mandi dan kemas beg utk cekin lg sekali di hospital

Sampai hospital dlm pkl 10,terus ke SCN dan nurse kate katil penuh suruh baby dan mak balik dulu.Apakah????gile ke nurse ni tp saya still tak balik dan bgtau doktor sbb kebetulan ade doktor lalu,hati saya risau tgk kulit baby dah stat gelap means reading jaundice makin tinggi.

Tuptaptuptap pkl 12 baby masuk wad dan kene puasa sebab reading adalah 417.Terbeliak mata saya dengar sbb previous babies takde setinggi ni. Doktor pon mulela psiko kate kalo reading masih menten atau tak turun atau makin naik kene buat tranfusion la itula inila dan die dah standby suruh sign surat siap2. Malam tu baby kene tinggal dihospital dan saya kene balik since she's on drip, Doktor bagi mase 4jam selepas drip dan darah akan dicek semule,if reading turun die akan terus continue drip sampai esok pagi.

Malam tu mmg mate tak boleh nak lelap dan henpon sentiasa kat sebelah,risau sangat sangat sangat but alhamdulillah sampai ke pagi kami takde terima call dari hospital,means after 4hrs bacaan kuning baby turun.

Hari ke-3 baru baby dipindahkan ke wad SCN,sebelum tu die kene masuk wad ICU baby sbb kene monitor 24hrs. Sedih betul saya dan suami mcm tak sanggup nak pg tgk die kat wad ICU tu,kering je kulit die sbb dok bawah lampu biru tu,kdg2 nampak di gigil2 sbb sejuk,mulut nampak kering je.Argghhh..tak boleh nak ingat keadaan ms tu sbb sy rase mcm im a bad mother,tak boleh nak protect anak sendiri. Mujur mak tak meroyan...huhuhu.

Pindah wad SCN igtkan dah boleh roomin dgn baby rupenye tak sbb katenya takde katil kosong but i insist nak jugak katil,saya sanggup menunggu kat luar wad semata2 nak roomin dengan baby dan alhamdulillah pkl 9 mlm baru ade katil kosong.Kesian jugak anak2 kat rumah tp mujur ade tok dengan atok boleh jage.

Gembira sangat hati ni dpt duduk same2 dengan baby dan ms tu baby dah boleh direct feed.Syukur sgt sgt mase tu tapi esoknye bacaan darah naik pulak,adoii....dah kene pisah pulak dahtu baby on drip semula terpakse la saya pump sbb dah start bengkak mase tu.1 hari setgh jugakla baby kene puase utk kali ke 2 lepas tu alhamdulillah dah boleh minum mcm biase.Kesian anak mommy kene cucuk banyak2 kali,lebam2 habis tangan die yang comel tu.

Kali ni mmg sejarah sbb 7 hari saya duduk hospital,mujur la suami keje sendiri bolehla die jage anak2 kat rumah dan saya pon bgtau die takpayah la dtg melawat sangat sbb baby pon dah ok boleh duduk sekali dengan saya.

Hari discaj reading jaundice baby hasya adalah 323,walaupon dah discaj still kene refer KK untuk cek setiap hari. Gitula keadaannya sampaila hari ke 15 dah takpayah g cek dah sbb dah dikategori sebagai prolong jaundice jadi 1 tabung darah dan air kencing kene cek after a week keputusan balik dan alhamdulillah semuanya normal.Baby kali ni pon dikategorikan sebagai breastmilk jaundice.

Jaundice baby hasya betul2 hilang pada hari ke-20.Lama kan???tp gitulah anak2 saya semuanya mcmtu. Dalam pantang serupa mcm tak pantang sbb dok ulang alik ke hospital dan KK. Mujur saya bersalin normal dan tiada jahitan cume saya merase rengat hampir semgg,mula sy igtkan ade darah ke uri atau ape2 yg tertinggal kat dalam perut sbb die punye rengat tu lain mcm je sakit,siap pg scan kat klinik. Bile dah dpt pengesahan doktor kate takde ape barula lega hati saya. Kalo dulu rengat tu terase ms menyusu je kali ni ikut suke die je nak kene time bile,kalo time menyusu tu lagila rs mcm taknak bg die menyusu sbb sakit punye pasal tp kesian ke anak nak minum ape kalo tak bg die minum.

Usaha saya untuk turunkan jaundice baby adalah kerap bg minum je,baby kuning kan suke tido jadi utk mudah keje dan memastikan die betul2 minum,saya pam dan bg hasya amani minum guna botol,jadi sy tau berapa banyak jumlah setiap kali die minum dan sy pastikan die minum sekurangnya sejam atau sejam setgh sekali.

Minggu2 awal korang jangan jangke akan dapat 5oz sekali perah dpt 3oz tu kire okla sbb perut baby kan kecik lg time tu.kerap pam maka susu akan makin lama makin banyak terhasil.

Ok bai





Wednesday, December 21, 2016

Pengalaman bersalin #4

0 org nak conteng
Alhamdulillah saya telah selamat melahirkan pada hari rabu 21.9.2016 pada pukul 4.36ptg
Well...i must say this is the hardest delivery experience i ever had!

Kesahnya I had a monthly checkup on tuesday 20.9.2016.sebenarnye the day before ade rs mcm mild contraction,very mild dan sbb sakit tu tak kerap saya just ignore dan beritahu mizi tgg esok jela cekup( sbb die mcm risau takut terberanak kat umah)

So the next day sy bgtau doc yg sy rs mcm dah stat sakit dan sy dgn relahati mintak doc buat VE,and it was 1.5cm dilated dan kate doc serviks dah lembut tp msh tebal(jika nk beranak sgt serviks akan lembut dan nipis).
Haritu sy mntk mc sbb sy dah mls nk g keje tp malangnye terpakse masuk jugak opis sekejap sbb bos kecik sy mntk buat sesuatu.Siang hari berlalu tanpa berlaku apa2.

Mase 37w aritu ade sedikit show tp sekali tu jer sampai la hari yg doc buat VE tu sy rs mcm sentiasa tak selesa sampaila ke tgh mlm darah dah mule keluar setiap kali sy ke toilet dan sakit pon dah rs mcm 10 minit sekali,main agak2 jer sbb mls nk timing.The night before bersalin tu asyikla nak terkencing,jenuh hoi nak mengulang ke toilet,darah pon mcm taknak berhenti je keluar sampai terkena cadar..

So pagi tu slps setelkan semua anak2,terus shoot ke hospital tp boleh pulak die sakit perut jadi singgahla opis sekejap sbb die nak memerut.boleh gitu kan.Sempatla borak2  dgn bos kjp dan bgtau die sy nak ke hsptl. Ms ni rs mcm xbrape nk sakit pulak.Sabar jela kan.

Dipendekkan cerite pagi tu dah 3cm dan saya pon dengan rela hati bersetuju nak warded sbb takut jd mcm kes Ain dulu,kang kalo balik tak pasal je terberanak dalam kereta,takdan pon nak tukar baju spital rs mcm sakit makin kuat pulak still tak timing sbb malas,nurse mntk doc cek semula dan it was 4cm dilated.

Sebab time tu dah masuk waktu mkn,nurse suh sy mkn dulu tp ms tu perut dah kenyang sbb br lepas mkn ns lemak,korg tau jelah dr wad saringan sehingga dpt msk wad ambk ms berapa lame,kat saringan jedah dekat 2jam,sampai wad lebih kurg pkl 11 gitu,kol 12 lunchtime,exactly pkl 1 sy dah berada di LR,sy bgtau mizi supaya selesaikan hal anak2 kat rumah dulu baru dtg ke hospital.

Ms di LR contraction masih 10 minit sekali  jadi nurse pon mskkan ubat walaupon sy ckp taknak ubat,mujur tiub air kencing takde,sbb sekerasnya saya ckp taknak.

sakit makin lama makin kuat dlm pkl 3 lebih mizi sampai,punyala sakit sampaikan nak terkoyak leher baju mizi saya tarik...hahaha tp itu semua diluar kawalan okay!mak dah takboleh tahan sakit nsb baik ms tu dah rs mcm nk push so cecepat suh die pggl doktor dan alhamdulillah dpt green lite utk push,so ntah brape kali push keluarla si baby dgn berat 3.5kg,,,uuuuiiiisss semgt mcm abg hariz.

nakbgtau bile umur makin byk ni rs mcm dah tak boleh nak tarik nafas pjg ms push dan bile dah 2 3 kali beranak die punye imaginasi dan neves tu rs mcm lain mcm..psiko sgt nk bersalin takut terlebih2 nk hadap contraction,mungkin itu faktor sy jd tak kuat dlm labor room.

oh,...wpon baby 3.5 sy takde koyak,gunting atau jahitan....yeay!!mak teror push uolsss....hahahaha

ok tu jer sekian.



 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez