Thursday, December 22, 2016

Episod Jaundice


So kesemua anak-anak saya mmg akan jaundice ms baby.Prolong jaundice tau bukan kejap2 punye jaundice. Jadi ms mengandung mmg saya dan set dan ready lahir je baby bersedia la dengan episod cekin hospital,ulang alik KK dan tidak tido malam.

Dalam pada bersedia fizikal dan mental rupenye keluar jugak airmata melihat anak kene cucuk sana sini,puasa selama beberapa hari.Luluh hati saya,sangat2 luluh sbb tak sangke baby kene tinggal dihospital sendiri,kene puasa dan ofkos cucuk setiap 4 ke 6 jam.

Lepas lahir okla,baby sihat alhamdulillah tp masa day 1 diHTAA saya dah perasan kulit anak saya dah mule kuning tp mcm relaks jer dulu,susu masih belum keluar lagi jadi saya taktau samada baby dpt  minum atau tidak walaubagaimanapon saya stil breastfeed die. Time discaj doktor pon kate nampak kuning but since doktor yg incaj time tu bukan paed jadi die benarkan kami pulang walaupon dalam hati saya mcm dah risau.

Mcm biase keluar wad kene lapor diri ke KK dan alang2 dah singgah KK saya bgtau suami nak cek kuning sbb baby nampak mcm dah kuning sangat  dan mmg dah jangka ms tu bacaan kuning di KK adalah 38++,sangat tinggi untuk umur baby 1 hari.KK advise terus ke KK tp saya pulang kerumah dulu jumpe anak2,mandi dan kemas beg utk cekin lg sekali di hospital

Sampai hospital dlm pkl 10,terus ke SCN dan nurse kate katil penuh suruh baby dan mak balik dulu.Apakah????gile ke nurse ni tp saya still tak balik dan bgtau doktor sbb kebetulan ade doktor lalu,hati saya risau tgk kulit baby dah stat gelap means reading jaundice makin tinggi.

Tuptaptuptap pkl 12 baby masuk wad dan kene puasa sebab reading adalah 417.Terbeliak mata saya dengar sbb previous babies takde setinggi ni. Doktor pon mulela psiko kate kalo reading masih menten atau tak turun atau makin naik kene buat tranfusion la itula inila dan die dah standby suruh sign surat siap2. Malam tu baby kene tinggal dihospital dan saya kene balik since she's on drip, Doktor bagi mase 4jam selepas drip dan darah akan dicek semule,if reading turun die akan terus continue drip sampai esok pagi.

Malam tu mmg mate tak boleh nak lelap dan henpon sentiasa kat sebelah,risau sangat sangat sangat but alhamdulillah sampai ke pagi kami takde terima call dari hospital,means after 4hrs bacaan kuning baby turun.

Hari ke-3 baru baby dipindahkan ke wad SCN,sebelum tu die kene masuk wad ICU baby sbb kene monitor 24hrs. Sedih betul saya dan suami mcm tak sanggup nak pg tgk die kat wad ICU tu,kering je kulit die sbb dok bawah lampu biru tu,kdg2 nampak di gigil2 sbb sejuk,mulut nampak kering je.Argghhh..tak boleh nak ingat keadaan ms tu sbb sy rase mcm im a bad mother,tak boleh nak protect anak sendiri. Mujur mak tak meroyan...huhuhu.

Pindah wad SCN igtkan dah boleh roomin dgn baby rupenye tak sbb katenya takde katil kosong but i insist nak jugak katil,saya sanggup menunggu kat luar wad semata2 nak roomin dengan baby dan alhamdulillah pkl 9 mlm baru ade katil kosong.Kesian jugak anak2 kat rumah tp mujur ade tok dengan atok boleh jage.

Gembira sangat hati ni dpt duduk same2 dengan baby dan ms tu baby dah boleh direct feed.Syukur sgt sgt mase tu tapi esoknye bacaan darah naik pulak,adoii....dah kene pisah pulak dahtu baby on drip semula terpakse la saya pump sbb dah start bengkak mase tu.1 hari setgh jugakla baby kene puase utk kali ke 2 lepas tu alhamdulillah dah boleh minum mcm biase.Kesian anak mommy kene cucuk banyak2 kali,lebam2 habis tangan die yang comel tu.

Kali ni mmg sejarah sbb 7 hari saya duduk hospital,mujur la suami keje sendiri bolehla die jage anak2 kat rumah dan saya pon bgtau die takpayah la dtg melawat sangat sbb baby pon dah ok boleh duduk sekali dengan saya.

Hari discaj reading jaundice baby hasya adalah 323,walaupon dah discaj still kene refer KK untuk cek setiap hari. Gitula keadaannya sampaila hari ke 15 dah takpayah g cek dah sbb dah dikategori sebagai prolong jaundice jadi 1 tabung darah dan air kencing kene cek after a week keputusan balik dan alhamdulillah semuanya normal.Baby kali ni pon dikategorikan sebagai breastmilk jaundice.

Jaundice baby hasya betul2 hilang pada hari ke-20.Lama kan???tp gitulah anak2 saya semuanya mcmtu. Dalam pantang serupa mcm tak pantang sbb dok ulang alik ke hospital dan KK. Mujur saya bersalin normal dan tiada jahitan cume saya merase rengat hampir semgg,mula sy igtkan ade darah ke uri atau ape2 yg tertinggal kat dalam perut sbb die punye rengat tu lain mcm je sakit,siap pg scan kat klinik. Bile dah dpt pengesahan doktor kate takde ape barula lega hati saya. Kalo dulu rengat tu terase ms menyusu je kali ni ikut suke die je nak kene time bile,kalo time menyusu tu lagila rs mcm taknak bg die menyusu sbb sakit punye pasal tp kesian ke anak nak minum ape kalo tak bg die minum.

Usaha saya untuk turunkan jaundice baby adalah kerap bg minum je,baby kuning kan suke tido jadi utk mudah keje dan memastikan die betul2 minum,saya pam dan bg hasya amani minum guna botol,jadi sy tau berapa banyak jumlah setiap kali die minum dan sy pastikan die minum sekurangnya sejam atau sejam setgh sekali.

Minggu2 awal korang jangan jangke akan dapat 5oz sekali perah dpt 3oz tu kire okla sbb perut baby kan kecik lg time tu.kerap pam maka susu akan makin lama makin banyak terhasil.

Ok bai





0 org nak conteng on "Episod Jaundice"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez