Wednesday, December 21, 2016

Pengalaman bersalin #4


Alhamdulillah saya telah selamat melahirkan pada hari rabu 21.9.2016 pada pukul 4.36ptg
Well...i must say this is the hardest delivery experience i ever had!

Kesahnya I had a monthly checkup on tuesday 20.9.2016.sebenarnye the day before ade rs mcm mild contraction,very mild dan sbb sakit tu tak kerap saya just ignore dan beritahu mizi tgg esok jela cekup( sbb die mcm risau takut terberanak kat umah)

So the next day sy bgtau doc yg sy rs mcm dah stat sakit dan sy dgn relahati mintak doc buat VE,and it was 1.5cm dilated dan kate doc serviks dah lembut tp msh tebal(jika nk beranak sgt serviks akan lembut dan nipis).
Haritu sy mntk mc sbb sy dah mls nk g keje tp malangnye terpakse masuk jugak opis sekejap sbb bos kecik sy mntk buat sesuatu.Siang hari berlalu tanpa berlaku apa2.

Mase 37w aritu ade sedikit show tp sekali tu jer sampai la hari yg doc buat VE tu sy rs mcm sentiasa tak selesa sampaila ke tgh mlm darah dah mule keluar setiap kali sy ke toilet dan sakit pon dah rs mcm 10 minit sekali,main agak2 jer sbb mls nk timing.The night before bersalin tu asyikla nak terkencing,jenuh hoi nak mengulang ke toilet,darah pon mcm taknak berhenti je keluar sampai terkena cadar..

So pagi tu slps setelkan semua anak2,terus shoot ke hospital tp boleh pulak die sakit perut jadi singgahla opis sekejap sbb die nak memerut.boleh gitu kan.Sempatla borak2  dgn bos kjp dan bgtau die sy nak ke hsptl. Ms ni rs mcm xbrape nk sakit pulak.Sabar jela kan.

Dipendekkan cerite pagi tu dah 3cm dan saya pon dengan rela hati bersetuju nak warded sbb takut jd mcm kes Ain dulu,kang kalo balik tak pasal je terberanak dalam kereta,takdan pon nak tukar baju spital rs mcm sakit makin kuat pulak still tak timing sbb malas,nurse mntk doc cek semula dan it was 4cm dilated.

Sebab time tu dah masuk waktu mkn,nurse suh sy mkn dulu tp ms tu perut dah kenyang sbb br lepas mkn ns lemak,korg tau jelah dr wad saringan sehingga dpt msk wad ambk ms berapa lame,kat saringan jedah dekat 2jam,sampai wad lebih kurg pkl 11 gitu,kol 12 lunchtime,exactly pkl 1 sy dah berada di LR,sy bgtau mizi supaya selesaikan hal anak2 kat rumah dulu baru dtg ke hospital.

Ms di LR contraction masih 10 minit sekali  jadi nurse pon mskkan ubat walaupon sy ckp taknak ubat,mujur tiub air kencing takde,sbb sekerasnya saya ckp taknak.

sakit makin lama makin kuat dlm pkl 3 lebih mizi sampai,punyala sakit sampaikan nak terkoyak leher baju mizi saya tarik...hahaha tp itu semua diluar kawalan okay!mak dah takboleh tahan sakit nsb baik ms tu dah rs mcm nk push so cecepat suh die pggl doktor dan alhamdulillah dpt green lite utk push,so ntah brape kali push keluarla si baby dgn berat 3.5kg,,,uuuuiiiisss semgt mcm abg hariz.

nakbgtau bile umur makin byk ni rs mcm dah tak boleh nak tarik nafas pjg ms push dan bile dah 2 3 kali beranak die punye imaginasi dan neves tu rs mcm lain mcm..psiko sgt nk bersalin takut terlebih2 nk hadap contraction,mungkin itu faktor sy jd tak kuat dlm labor room.

oh,...wpon baby 3.5 sy takde koyak,gunting atau jahitan....yeay!!mak teror push uolsss....hahahaha

ok tu jer sekian.



0 org nak conteng on "Pengalaman bersalin #4"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez