Thursday, June 15, 2017

20 ramadhan

0 org nak conteng
As salam

Tenggelam timbul mommy menghapdet belog tapi takpe belog ni sendu je...takdak org nak jenguk pon tapi i tak kecik hati sbb i know i bkn ade followers pon...hahaha

Harini genap 20 ramadhan kita berpuasa,alhamdulillah mommy masih berpuasa penuh lagi,last year pon dpt penuh sbb pregnantkan Amani .Selama 10 tahun kawin ni rasenya banyak tahun jgk mommy dpt berpuasa penuh cuma masa zaman hariz(1st son) tak puase 30hari...hahaha,pasal i tgh berpantang konfomla takleh pose kan.

Jap jap saje nak recall berape kali dpt puase penuh selama 10 tahun ni .
2008-tak pose sbb tgh confinement
2009-full sbb BF
2010-full sbb mengandung fitri(he was born malam raye uols)
2011- full lagi sbb BF
2012-mengandung Ain
2013-BF Ain
2014-
2015-
2016-full sbb mengandung Amani
2017-full sbb BF

Wow!tak sangke banyak tahun dpt puase penuh,tapi banyak tahun jgk tak boleh nak join solat terawih,kadang2 je kalo tak letih buat sendiri kat rumah.

Saya masih igt ms 2012 tu sy masih dlm fasa pertama mengandung,alahan tu takdela teruk i still can cook wpon kembang2 rase tekak bau masakan tp still boleh tahan cume paling taktahan bau perfume.Ya allah....mmg tak boleh langsung bau minyak wangi,bedak atau kosmetik2 yg wangi2,pening sampai muntah hijau dibuatnya.Ms mengandung ain mmg selebet giler cume bile dah masuk 3rd trimester je baru la rase nak melawo.

Wpon dah banyak kali ade pengalaman menyusukan time berpuasa hati ni ttp risau mcmna la production bln puase kali ni.Yelah...lain anak lain kan kekdahnya. Lagipon sesi pumping pon takleh la folo hari biase nt mau balik rumah tak memasak sbb lapo dan haus punye pasal,eh sebenarnye lapar tu tak sgt cume haus tu mcm nak minum sekolam air

Jadual mengepam dah jd 2x je kat opis since opis hr pon dipendekken dr 530 ke 430,so 1st session pkl 9 mcm biase and 2nd session dlm pkl 2 atau 3.next session adalah pkl 6 atau pkl 7 slps memasak atau sblm berbuka.nak menten supply kenela rajin empty ur breast.

Bln puase Amani minum dalam 15oz jer...so adela lebihan dlm 4 5 oz gitu sehari.Bolehla kan sbb kdg2 ade jgk skip time mengepam kalau bdn dah terlalu penat lepas masak,terus je baring smbl BF amani.hehehehe...jangan tiru okay!

Tapi biasela production kita ade up and down yg penting terus je mengepam okay mommies!jangan cpt mengalah dan yakin yg kita boleh


Tu je nak bebel....bai

Thursday, May 11, 2017

6 bulan eh 7 nak masuk 8 dah

0 org nak conteng
pejam celik pejam celik dah 6 bulan umur Amani, dah boleh makan pon tapi buat mase sekarang mommy nak hold dulu la kot bagi adik umur 8 ke 9 bulan gitu baru mommy nak stat bg adik makan.Mungkin buat mase sekarang mommy akan stat dengan sesudu due bubur nasi,nak bg die kenal rase je dulu.

she now can roll over roll over(nyanyi sikit) sampai gedebuk kepala terantuk ke simen...hahaha,sian budak kepala botak tu,Amani pon dah pandai pegang botol sendiri...yeay!!!

Minum susu menten mcm biase sehari 24 oz*pengsan mak*,tapi yg bagusnya bile ptg mommy bolehla bersilat kat dapur atau bersantai2 di dalam rumah atau luar rumah sbb perut adik dah kenyang,kang pkl 8 baru die merengek2 nangis nak susu.Haaa kan lama dan banyak bende mommy boleh buat dlm ms 2 jam tu.Selalu lepas solat magrib barula mommy baring same2 sambil menyusukan budak kecik comel tu.

mlm sllnya die akan bangun 2 atau 3 kali kadang2 kalo die penat sangat die tak  bangun minum pon sampai denyut2 rase kilang susu mommy.Huhuhu

Pumping session tetap mcm biase.Sesi pertama sebelum subuh,sesi kedua pkl 9 ke 10 sesi ke 3 pkl 12 ke 1,sesi ke 4 pkl 3 ke 4 dan last session pkl 5 atau 6(itu pon kalau rajinla).Gitula kekdahnya kalo nak menten our milk production,kadang ade jugak vitamin M tp cepat2 buang sbb kalo malas jawabnya kurangla input aritu.So sehari alhamdulillah bolehla dapat 25 to 28 oz.Kene makseure input tu lebih berbanding output sbb tatau in future production kite macammane,jadi mase susu tgh banyak ni pulun jela

oh...dalam 2 mgg lepas production mcm drop giler,tatau sebab ape,so i do powerpumping 3 days in a row and alhamdulillah its back to normal.yeay!!i am happy,gile kau kalo sehari hanya boleh bawak balik 15oz sedangkan amani minum24 oz,nt lame2 tercungap2 mommy nak kaver yg tak cukup tu.

Apelg nak cerite ni....jap pk
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lame hoi cerite ni terperap dalam draft folder,Amani pon dah nak masuk 8bulan pon...kahkahkah. Konon kan entry kat atas tu kate nak hold amani makan,takde maknenye noks.....budak tembam tu pantang kalo nampak mangkuk bubur die.

Ape yang Amani dah makan selama 3 bulan ni(since umur die 6m)buah kiwi,karot,epal,lobak,kentang,pisang,brokoli.Tu je kot rasenye.
ok...untuk bubur amani mmg saya masak hari2 everymorning without fail,lepas masak kasik sejuk sikit terus blend sampai halus.Nak buat frozen2 tu mcm lecehla pulak nak kene asing setiap 1 puri,jadinya baik saya buat hari2,..mommy kan superwoman...hahahaha(angkut bakul)

Bile dah stat makan ni jumlah penyususan pon dah makin kurang.So now die minum 20 oz instead of 24 oz sblm ni,so rasenye 20 oz tu i still can catch up kot,huhuhu tapi sesi pam waktu subuh tu dah kelaut sbb mommy malas...hahaha(jangan tiru okay)

ok tu jer...sekian



Monday, March 6, 2017

Kutu babi dalam telinga

0 org nak conteng
2 3 hari ni Ain asyik mengadu sakit telinge dan tido malam die pon tak lena. Mommy ni dah syak dah mesti kutu babi melekat dalam telinge die tapi daddy die kate sbb selsema.Mungkin efek telinge sbb selsema lame sangat.

Jadi kiteorg pgla klinik untuk pengesahan.Hari pertama pg doktor tak boleh nak cek sbb taik telinge banyak,hahahaha...doktor bagi ubat spray untuk lembutkan taik tu dan suruh dtg dalam mase 2 atau 3 hari lg tapi lepas balik klinik ain asyik mengadu sakit telinge lagi dan malam pon die tak boleh tido,so kiteorg ambik keputusan untuk repeat ke klinik lg pagitu dan after cek sahihla kutu babi melekat dalam telinge die.

So doktor titiskan ubat utk bagi kutu tu pengsan dan after 10min doktor sedut telinge die,alhamdulillah mujur kutu tu dah kekenyangan dan lemas kene ubat titis td so die punye cengkaman tu tak berape nak kuat,lepas sedut doktor ambik kepit untuk keluarkan kutu tu.Rupe kepit tu mcm gunting tapi hujung tu mcm kepit bulu ketiak tu la.Ain dok menjerit2 tak bagi doktor potong telinga die..hahaha.

Ni ha kutu babi yang melekat sedap dalam telinge ain,geli geleman eh mommy tgk.Gemok debob kekenyangan

Walaupon kutu babi dah takde dlm telinge,ain masih trauma tak pg org sentuh atau pegang telinge die.kalau dulu nak bukak baju,pakai bajusikat rambut dan ape2 jelah yg berkaitan dan bersangkut paut dengan area telinge mntk org buat ler ni die dah buat sendiri,bagus jugak ade trauma mcmtu,takdela kelam kabut mommy nak uruskan semua...hahaha

Ini budak kene kutu babi gemok debob


Thursday, February 9, 2017

Berapa botol EBM sehari?

0 org nak conteng
Wah....entry sejak 2 menjak ade baby ni asyik cerite pasal breastfeeeding je kan.Nak cerite pasal anak2 tapi takde gambar tak syok nak cerite kan,takpela...mommy buat tema blog bulan ni..bulan breastfeeding....hehehe

So sehari berapa banyak EBM nak dibekalkan kepada pengasuuh???Ain dulu ms umur die bawah 6 bulan minum tak banyak,sekali minum dlm 3oz je,sehari lebih kurang 15-18oz je kot sy bekalkan kepada pengasuh tapi amani ni ya rabbi banyak sungguh minum sampai seram pulak sy tgk die minum banyak mcmtu.Bayangkan la ms umur die 3 bulan die boleh habis sekaligus 5oz.Mengucap mommy tgk.

Macammane sy tau die minum banyak?of kos la kene tgk patern die minum cemane sbb mommy takde magic nak ramal berape banyak amani minum sehari...hehehe. Kan Amani ni dah start use botol ms die belum pon masuk 1 bulan gara2 jaundice.

Eh jap ni nak cerite,banyak sangat sy bace artikel dlm internet kate jangan bagi anak minum menggunakan botol di awal kelahiran sbb takut anak keliru puting dan akhirnya menggagalkan misi penyusuan susu ibu. Saya tak berape nak agree sangat sebab alhamdulillah Amani dikenalkan dengan botol seawal usia die 7 hari dan saya hanya memberi susu melalui botol sehingga Amani punye jaudice hilang ketika umur die 20 hari. Except waktu malam saya menyusukannya mcm biase,mula2 saya rase mcm risau jugak sbb aliran susu botol adalah laju while aliran directfeed tidak selaju botol dan yes of kos saya risau Amani akan keliru puting tapi tapi tapi alhamdulillah itu tidak berlaku,die selesa dengan kedua2 nya. So mommies jangan 100% cedok dan hadam ape yang ada didalam internet,baby tidak semuanya sama even anak pon lain2 perangainya kan!

Back to the story,bcause of Amani dah terbiase dengan bottlefeed jadi saya boleh tau berape oz utk setiap sesi penyusuan. Total sehari saya bekalkan kepada pengasuh adalah 20 ke 25oz,mesti kene bg banyak tu tak boleh kurang sebab kalau kurang maka pengasuh kene catu susu die dan bile kene catu Amani akan menangis sebab tak cukup susu dan bile die menangis saya hanya akan menyusahkan pengasuhnya.Nampak tak effect kalau susu yang saya bekalkan tak cukup.Kesian anak kan.

Ini adalah bekalan Amani untuk setiap hari.Letih la jugak mak kene ulang rutin yang same setiap hari tapi untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun kene la jgk hadap.

Untuk memudahkan lagi urusan pengasuh Amani,sy dah letak no ikut time penyusuan  die,so nanti mak Amani pick je botol ikut urutan nombor. Setiap malam jangan lupa pindahkan susu dr freezer ke chiller supaya susu tu cair dan mudah untuk diletak di dalam botol macam kat atas tu.

Ni lah perkakas saya kene hadap hari2 even waktu cuti sekalipon.Letih kan tapi demimu anak kugagahkan jua...ceewah.Suami kene la gilir2 basuh aksesori2 ni.Barulah adil

Ape lagi nak cerite yer....emmm rasenya buat mase ni idea tibe2 hilang,so kendian saya sambung semula la

baiiii

Wednesday, February 1, 2017

Bila nak start buat EBM

0 org nak conteng
Rajin pulak nak update belog sekarang ni.

Okay,harini saya nak syer pasal tajuk kat atas tu. Sebelum ni cuti bersalin saya hanya 2 bulan dan saya start buat EBM 2weeks after delivery. Means ms 2 minggu dalam pantang tapi korang janganla stress sgt sampai tak directfeed baby,yg tu paling penting untuk stimulation okay.

Pengalaman lepas saya manage to get at least 1000oz sebelum masuk keje using my spectra 3 yang gedabak tu la.Banyak jasa die tau. Ms tu kan takde teknologi milkcollector ke hape yang dapat reduce bengkak susu,bagus betul sape yang cipta mende tu. Jadi baby tido lebih dari sejam,cepat2 cr pump sbb kalo tidak lencun la baju.

Kali ni sebab iols cuti 3 bulan, saya betul2 gigih buat stok mase umur hasya amani 1 bulan,maknenye i enjoy sebulan pertama tp rasenye takla enjoy sangat i still pump untuk melegakan lgpon amani kan prolong jaundice,jadi untuk elak die tido je saya pump dan bg die minum tru botol.Baby jaundice kan suke tido so mmg la sengsara nak kejut die bangun minum.Sesape yang anak die jaundice tau kot keadaan ni.

Saya tak igt yg ni hari ke berapa tapi ms ni umur amani belum lagi sebulan. Korang jangan stress kalau mule2 pam dpt 2oz atau 3 oz je sbb yg tu adalah normal.Just keep on pumping nanti lama2 amount tu akan bertambah



Dalam pada dok pam untuk kurangkan kuning amani,tak sedar rupenye dah tak muat peti nak simpan stok. So i had to transferred to peti ais  mak sekejap sbb deep freezer saya tak berapa nak sejuk mase tu,tapi stok ni dah selamat masuk perut anak2 sedare saya.

Bila masuk je bulan ke 2 pantang saya pon start buat EBM untuk amani, Korang kalo nak buat stok kene ade target banyak mane yg korang nak ada sebelum masuk keje.Macam saya,target 1 hari mesti dapat 15oz. Kadang terkurang jugak sbb kes tak sempat nak pam dan amani asyik nak mengempeng jer dan kadang terlebih jugak dpt sbb amani sedap tido berjam2 sampai lupe nak minum.Haaa...gitula kekdahnya.

Ms dah ujung2 pantang tu cuti sekolah pon dah mule,maka mak mmg la tak lekat kat rumah lg pulak dah merdeka 44 hari,yippie...berulang2 g KL sbb ikut dedi pg keje...hahaha tapi pam tidak dilupekan.Mesti bawak ke hulu ke hilir.Sengsara uols kalo tak pam,even anak minum still kene pam untuk makesure breast is betul2 empty.Lepas tu janganla pulak lupe bwk cooler beg ke coolerman ke atau ape2 cooler la nak letak susu tu nanti. I use this box untuk letak susu yang dah diperah semase travel
Letak ais sampai tak nampak susu,ade orang letak garam dan ais tapi saya hanya letak ais je sbb bukanlah travel sampai 10 ke 20 jam,setakat 4 5 jam je kot,in shaa allah sampai ke destinasi susu masih sejuk lagi,yang penting sampai je terus keluarkan dan pindah masuk peti ais.

So after 30days berpantang saya berjaya menyimpan at least 600oz susu(agak2 je sbb mls nak kire),dan as of todate amani tgh menghabiskan EBM bulan 11.Alhamdulillah.

So sape kate susah nak menyusukan??in Shaa Allah kalo betul niat tu Allah ade untuk membantu. Yang penting kita berusaha dan sentiasa positif.

k bai

Tuesday, January 31, 2017

Breastfeeding journey

0 org nak conteng
Tajuk pon dah menceritakan ape yang saya nak cerite harini. So to new parent especially, penting sangat untuk tanamkan azam untuk menyusukan walaupon kite tatau ape cabaran yang akan kita alami dan hadapi untuk menjayakan azam penyusuan tu. Saya bukanlah LC yang bertauliah tapi i just sharing based on my own experience jer.Jangan kecam hokay!

Ms 1st baby, saya adalah 0 knowledge tentang ilmu penyusuan.Matlamat nak menyusukan tu ade tapi caranya saya tak nampak. I think dulu macam takde sangat kot info2 tentang breastfeeding (or saya je yg tatau nak gugel)kehkehkeh. Pam pertama yang saya beli adalah spectra 3 yang besar gedabak ni.
Masa tu harge die kalo tak silap dalam 600 kot,saya pon tak berapa nak ingat tapi sangat berbaloi kot saya rase sbb this pump i gune sampai 3 keturunan .Haaa....jangan tak pecaya,walaupon bile sampai ke keturunan ke-3 tu die punya suction sangatla selo walaupon Mr HandyManny saya dah repair. Okla,sempat pakai sampai umur ain 1 tahun lebih kot,then i borrowed my sis in law punye pam.Mase tu mcm takde rase pon nak beli baru untuk kegunaan next baby.

Alhamdulillah perjalanan penyusuan untuk ketiga2 anak berjaya saya hadapi walaupon ade ups and downs dan i have 2 anak susuan and ofkos i know their parents.Takkan la saya sesenang nak bg kat orang yg saya tak kenal.Pelik kan mcmmane org boleh jual SUSUIBU secara terbuka kat media sosial. Okayla...takpayah cerite pasal orang.

So bile dapat 4th baby ni, konon2 nak beli pam sebelum bersalin tapi kesudahannya menggagau cari pam bile anak kene berpisah 2 hari dengan mommy. Die punye bengkak tu toksah cerita la kan,mcm nak meletop. Kiteorg lakibini ni pg la FM beli collector dulu.
Tak ingat jenis ape tapi murah je berbanding jenama lain.Same je kot fungsi die so buat ape beli mahal2 kan. Sampai sekarang pon saya masih pakai sbb mak tak tahan baju asyik basah je,huhuhuhu.

Lepas tu after diskas barula kiteorg decide nak beli pam ape.So inila pam yang kami beli

Mula2 pakai rase mcm tak bes dan menyesal tapi bila dah hari2 pakai rase mcm okla not bad pam ni.Cume bile part nak basuh tu rase mcm malasnyeee sbb banyak part nak kene bukak.

Untuk milk container pulak, saya mmg awal2 dah beli kat lazada jenis ni
Beli kat lazada 10 pack tapi harga tak ingat.Sila sevey sendiri kat lazada.Yang ni die triple zip cume plastik die tak setebal jinglejungle tapi tak senipis storage bag YOUHAVEABABY punye.
Yang ni beli kat FM(fabolous mom)Mase tu ade promosi tapi harge tak ingat sbb main ambik je. Beli ikut kemampuan je korang,Bagi saya buat ape beli yang mahal2 stogare bag kalo fungsi die same dan kualiti pon takla seteruk mane.Yang penting susu tak tumpah bile dah seal.Lagipon pasltik storage ni bukan boleh recycle,onetime use jer,lepas pakai buang.Zaman sekarang ekonomi kene jana dengan baik tapi jika uols ade duit lebih bolehla beli jenama yang glamer2.

Itu je kot basic yang festime mommy kene tau jika nak breastfeed baby. Lepasni kite share macammane nak  buat stok EBM pulak.

Happy breastfeeding mommies :)





Wednesday, January 18, 2017

Hasya Nur amani

0 org nak conteng
2 jam sebelum,mommy at 38w pregnant and 4cm dilated at this  moment
Exactly at 4.36pm baby kuar and its a girl.Alhamdulillah syukur.
Adik 1 day old.Sedap sungguh bau baby time ni.Mommy doesn't have much adik punye gambar sbb bateri hp low.Mujur ade jugak 1
Adik jaundice paling tinggi berbanding abang2 dan kakak.Mommy felt so bad sbb adik kene puase dan under fototerapi,sampai 2 lampu pulak tu
Okay mase ni adik dah boleh discaj.She is 7 day old.Lame sungguh adik duduk kat hospital sampai 6 hari.Sebenarnye tak dan pon adik nak tido kat rumah sbb the day yg boleh discaj dr wad biase tu mlm tu terus kene warded utk jaundice pulak
Hari ke 14 baru adik dapat nama.


Umur sebulan.Pipi tu nampak je tembam tp berat naik sikit jer dalam 200g,mommy pon konpius pg mane berat adik padehal minum banyak kot adik ni

2 bulan.Muke tu bertompok2 sbb ruam susu,nothing much i can do,just put lotion and VCO je kat muke

3 bulan. Dah pandai gelak beriye2 dan menjerit especially kalo tgk abg dan kakak main.
nilah kejenye sekarang. Muke tu masih ade ruam2 susu sbb suke sgt main liur kot,habis muke die kene sapu dengan air liur.

Adik dah nak masuk 4 bulan,aduh adik...cepatnye mase berlalu.Mommy rase mcm baru je lahirkan adik semalam tup2 sekarang adik dah pandai meniarap.

Hariz je tak dan nak ambik gambar sbb adik dah start enjin. Masing2 sgt eksaited adik ade kat rumah.Hari2 balik sekolah tanya adik buat ape,padehal adik tu minum tido minum tido je kot dok umah. Selame adik dok dalam hospital,hari2 tanya bile adik nak balik,naik jemu dedi die nak menjawab...hahaha

Ok adik...semoga adik membesar dengan sihat sejahtera.Aamiin


Friday, January 13, 2017

Cuti-cuti Terengganu

0 org nak conteng
2 minggu sebelum bukak sekolah, sempat kami makan angin ke Terengganu selama 3 hari 2 malam. We stayed at homestay di Kg Atas Tol,x sempat pulak nak ambik gambar homestay tu tapi you can find it in IG Budget_home2stay_ktrg

Sepanjang perjalanan cuaca baik tapi bila masuk je Bandar KT hujan renyai2 start turun and sepanjang 3 hari kat KT cuaca sangat tak baik,hujan sepanjang hari. Sempat kami solat di Masjid Kristal tapi keadaan masjid sangat menyedihkan. Masjid tidak terurus luar dan dalam,Nampak cantik dari jauh tapi bile sampai dekat rupenya tidak.Taktahula ape tujuan bina masjid Kristal tu,nak mengkayakan kroni atau betul2 nak bina untuk kegunaan ramai. Tempat ambil wuduk pon jauh,dahla hujan lebat ms tu. Eh tapi agaknya masjid sekarang tmpt wuduk mmg buat jauh kot sbb kat masjid Negara tu tmpt wuduk giler jauh,sampai 2 kali turun tangge baru jumpa.Kot ya taknak karpet berbau,janganla buat jauh sangat tempat berwuduk tu.Macam nak lelah pg ambil wuduk.
Okay,sebelah masjid Kristal adalah taman tamadun islam tp kiteorg tak masuk pon sbb 1 mahal kot caj nak masuk dlm tu dan kebetulan time tu hujan,jadi adela reason kukuh kenape kiteorg tak perlu masuk dlm tu.

Lepas asar kami igt nak pg mkn dekat DAPO PATA tapi takde rezeki,banyak kedai masih tutup.
sumber gugel

Tatau la masih tutup atau mmg tutup takde org sewa.Jadi kite g makan dekat kedai berdekatan jelah.Mujur sedap dan murah. Tengah2 makan tibe2 dah malam….hahahah,so tak boleh nak kuar jenjln sangat mlm2 kat tmpt org sbb ade baby kan,jadi lepas mkn terus je balik homestay layan TV jer.Habis dah hari-1

Pantai kat belakang tu cantik sbb die dah tambak..jadi anak2 boleh mandi dengan selamat,ade ambik gambar tapi hp i kamera tak cantik jd iols tak apdet la dlm ni

Hari ke-2,bangun pagi pegi makan kat umah kwn abg ipar kat sebelah airport(tatau ape name kg tu)Lame gile kot die borak dgn kwn die sampai habis pecah candle holder tuan umah ain buat.Lepastu hujan pulak,pg muzium jela,ofkos baby and I tak masuk.Muzium kot banyak brg2 lame,kang tak pasal iols tak boleh tido malam.Jadi daddy pon temankan mommy dok luar muzium je while yg lain masuk muzium.Lepas g muzium pg cr kedai isi temolok malangnya nak mkn kedai tu ramai penuh pack gile org,katenye best in town,kedai mok nung,gitula kot ejaannya.Sebab ramai nak mampos org kite g makan kedai berdekatan jelah tapi malangnya makanan tak sedap langsung.huhuhu…nasib la kan.
macamnila suasana kat kedai mok nung,korang agak nak ke iols pg tmpt ramai2 cmni semata2 nak makan celup tepung???mmg takla kan dgn baby lg,budak2 yg tak berape nak behave..huhuhu

Hari ke-3,pagi2 dah keluar sbb cuaca agak baik,terus cekout dan pg ke Chinatown tgh bdr Tganu.Sebenarnye rase mcm tak byk tmpt menarik nak pg kat tganu ni unless sesape yg suke pantai la tapi kuantan pon banyak pantai kan buat ape kiteorg nak g cr pantai lg kat tmpt org.Kat Chinatown tu takla menarik sgt tp bolehla sbb dah takde tmpt menarik nak pg,sempatla beli kaftan selai,nak cr kaftan utk ain tapi takde pulak. Tak masuk pasar payang pon sbb leceh kot ramai askar nak kene angkut,jadi pg kedai sekitar2 tu jer.


OTW blk singgah kedai kopok lekor 008 dan terus blk ke Kuantan.Sampai rumah lebih kurang pkl 6ptg.Alhamdulillah..sepjg perjlnan balik hujan sangat lebat.
Jap nak list tmpt ape je yg kiteorg  pg ms di Tganu.

-Masjid Kristal
-Taman Tamadun Islam-buat laluan sutera je otw nak g masjid Kristal….hahaha
- Dapo pata-Tutup
- Chinatown- checked sempatla ambik gambar budak2 kat sini
Segala mak nenek pantai kat ganu tak pg sbb hujan.


Ok tu jer aktiviti hujung cuti sekolah.So Tganu dah pegi lepas ni takmboh g  ganu dah sbb tak berape nak menarik cuti2 mesia kat sane.Next trip kite g Kelantan la pulak.Round pantai timur dulu baru kite round utara dan selatan. Adik pon dah besar sikit time tu bolehla cuci mate waktu malam.

Raya 2016

0 org nak conteng
Baru saya perasan entry raya tahun lepas takde.......hahahaha.Walaupon raya dah lama berlalu saya nak jugak cerite pasal raye thn lepas

Alhamdulillah thn lepas diberi kesihatan yang baik sepanjang bulan Ramadhan walaupon mase tu kandungan dah mencecah hampir 7 bulan. Seperti biase,hidangan berbuka adalah hasil tangan sendiri cuma kuih2 dan air je beli kat PARAM,itupon pg param yang kecik2 jer sbb mak tak larat noks nak jln byk2,kenderaan berat kan.

Baju raye recycle kaler pink tahun 2010 tapi mommy ofkos la dpt baju baru...hahaha,daddy je yg recycle baju melayu.Anak2 pakai baju kaler ikut baju pra hari jumaat fitri..kehkehkeh,mak bajet konon tapi sedih betul tak dan nak ambik gambar pg raye sbb lepas g solat raye boleh ain terkencing kat baju raye,sadis betul. Hilang mood nak ambik gambar dan sampai ke sudah takde gmbr ms hari raye.

Tahun lepas giliran beraye rumah mertua,jadi kurangla kemeriahan di pagi hari raye pertama.Alhamdulillah saya sempat solat hari raye pada tahun lepas,walaupon mcm tak larat sbb perut mak beso,ku gagahkan jua sbb taktau bile lg dpt solat hari raye.

 mommy baru feeling nak suh anak dara melawo skali die kencing daa
lepas tu buat muke tak bersalah sbb terkencing,nasib baik tak bocor kat masjid

Sebab kiteorg takde gmbo raye puase,jadi kite ambik gambo ms raye haji je...hahahaha
ms ni baby dalam perut dah 37w

ok bai

Wednesday, January 11, 2017

Back to school 2017

0 org nak conteng
Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah S.W.T untuk bernafas dan melihat anak-anak membesar di depan mata serta menikmati hidup untuk setahun lagi..in shaa Allah.

Tahun ni ketiga-tiga anak sudah memasuki alam persekolahan walaupon anak dara yg no 3 tu baru masuk KEMAS but it still consider sekolah lah sbb die perlu bangun dan bersiap untuk ke sekolah seperti abang2-nya. Hariz dah masuk darjah 3 while Fitri akan memulakan alam persekolah yang sebenar dalam darjah 1. Anak2 dah makin membesar dan tugas dan tanggungjawab mommy pon makin besar.Tugas menggosok baju pon makin bertambah..argggghh,yg ni mommy dont like.

Semakin anak membesar semakin selera makan mereka bertambah. Kalau dulu beras 5kg sudah cukup untuk kami tapi sekarang ni 5kg dah tak cukup,kene beli 10kg punya beras. Huii..mcm ramai sangat anak kan tapi itulah hakikatnya,

Hari pertama sekolah,Ain ok je tapi bile kwn2 sekeliling dah stat enjin die pon mula la buat muka
 Hari pertama
Muka dah stat nak nangis

Hari kedua dan seterusnya die dah ok,nasib baik pagi2 tak jd drama queen sangat. Masuk minggu ke-2 dah takpayah tunggu dah sbb dah ade kawan.Alhamdulillah.


Fitri pulak sbb die dah biase dengan persekitaran sekolah ms pra dulu jadi mmg takde masalah masa hari pertama,kiteorg just hantar kat luar sekolah je dan dtg semula pada waktu rehat,kiteorg sampai time rehat die dah kenyang makan.Okla..die dah pandai berdikari jadi tak perlu nak jd inspektor gadget lagi. Hariz konfom dah takpayah tunggu sbb die dah darjah 3






Saje intai die dalam kelas.Nampak die ok hepi jer

Anak2 dah pandai berdikari kat sekolah mommydaddy takla susah hati sangat. Semoga anak2 tetap bersemangat ke sekolah setiap hari.

Tuesday, January 10, 2017

Hop on Hop Off

0 org nak conteng
Hujung-hujung cuti sekolah baru la sempat nak g jenjalan dgn anak2. Sebab mak yang beriye nak feeling2 pelancong jadi iols ajak la laki iols naik bas takde bumbung ni.

Haritu kami pg 3 famili 5 adults 6 kids and 2 infants.Whoaaa sungguh adventorous. Mula2 park kereta kat TBS then ambik komuter terus ke KL sentral. Dengar mcm tak mencabar je kan tapi tapi tapi hazab dlm komuter tu korang imejin la sendiri. Dah la komuter lambat nak mampos,bile sampai ofkos la die punya pack tu mcm sardin,main sumbat2 jer. Kiteorg nak berasak2 dengan bangla la,india la indon la nepal la nasib baik takde mane2 ketiak yang berbau kat coach tu...kahkahkah
 Nak ajak ambik gambar je pon,punyala susah

 Taktau mane 1 ketua rombongan

Tengah tunggu komuter 

Kami naik bas from KL sentral then stop at Lake Garden,ingatkan die stop kat butterfly park ke ape rupenye tak,tepi jalan je....hampeh btol,dah melilau2 cari arah tuju kesudahannya we walked at least 500m pegi ke Bird Park.Peluh ketiak mak dah la menggendong sikecik lagi.Sampai Bird Park sekali tgk entrance fee terus tak jadi....hahahahaha,mak kedekut sbb tgk burung je kot sampai nak mahal mcmtu,tapi ya ampun manusia kat situ mcm lalat.
 Model iklan tak berbayar kat KL Sentral
 Dalam bas sbb kat luar penuh takde kerusi kosong
Perasan tak rambut aneh kat gambar ni,hariz dan fitri dok usha je sampaikan negro tu pon mcm perasan dorg dok berckp2 pasal rambut die...hahahaha

Sebab tak jadi masuk Bird Park,kenela tunggu bas lagi.haish...jenuh korang asyik menunggu je.Bas ni lalu sejam ke setgh jam sekali depends pada keadaan trafik. Bas sampai naik dan terus ke Masjid Negara.Okla festime masuk Masjid Negara....hahahaha,solat rehat kejap naik lg bas terus ke KLCC sbb budak2 dah kelaparan.

Okay iols mmg dah lameeeeeeeeeeeeeee gile tak masuk KLCC,sekali masuk die punye suasana makcik rase makcik dekat pasar malam je layaknye,Mcm tak highclass langsung g KLCC,ramai sangat orang,jalan berlaga bahu. Kalo drive sendiri nak g KLCC mmg tak la kan sbb org yg tlg drive kite pon layan jela,lgpon kate nak bawak anak2 g berjalan kan.



Mak gayat dok atas bas takde bumbung gini,punyala kuat angin,mujur selipar ain tak tercampak kat atas jalan kalau tidak ain balik jalan kaki ayam...hahahaha
Cuace time ni mendung2 jer mmg sesuai sangat dok atas ni. Dari masjid Negara sampai KLCC dok kat bahagian luar ni.Budak2 hepi la sbb dr tadi dok mintak nak duduk kat bahagian ni tak dpt

Dari KLCC bas akan round masuk area2 yang sesak termasuk petaling street,ms tu dah nak magrib  jadi kiteorg cuci mate jela masing2 pon mcm dah penat seharian berjalan.

Sampai KL sentral pengembaraan tak habis lg,naik ERL pulak sbb serik naik komuter terus ke TBS dan terus la homesweethome

Fuh...letih rasenye ntah berape banyak kalori turun....hahahaha.

So kalo korang nak sightseeing KL bolehla naik bas ni,mmg bes especially kids,mesti akan enjoy the ride

Boleh visit Offical website untuk route dan tiket.





 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez