Tuesday, January 31, 2017

Breastfeeding journey

0 org nak conteng
Tajuk pon dah menceritakan ape yang saya nak cerite harini. So to new parent especially, penting sangat untuk tanamkan azam untuk menyusukan walaupon kite tatau ape cabaran yang akan kita alami dan hadapi untuk menjayakan azam penyusuan tu. Saya bukanlah LC yang bertauliah tapi i just sharing based on my own experience jer.Jangan kecam hokay!

Ms 1st baby, saya adalah 0 knowledge tentang ilmu penyusuan.Matlamat nak menyusukan tu ade tapi caranya saya tak nampak. I think dulu macam takde sangat kot info2 tentang breastfeeding (or saya je yg tatau nak gugel)kehkehkeh. Pam pertama yang saya beli adalah spectra 3 yang besar gedabak ni.
Masa tu harge die kalo tak silap dalam 600 kot,saya pon tak berapa nak ingat tapi sangat berbaloi kot saya rase sbb this pump i gune sampai 3 keturunan .Haaa....jangan tak pecaya,walaupon bile sampai ke keturunan ke-3 tu die punya suction sangatla selo walaupon Mr HandyManny saya dah repair. Okla,sempat pakai sampai umur ain 1 tahun lebih kot,then i borrowed my sis in law punye pam.Mase tu mcm takde rase pon nak beli baru untuk kegunaan next baby.

Alhamdulillah perjalanan penyusuan untuk ketiga2 anak berjaya saya hadapi walaupon ade ups and downs dan i have 2 anak susuan and ofkos i know their parents.Takkan la saya sesenang nak bg kat orang yg saya tak kenal.Pelik kan mcmmane org boleh jual SUSUIBU secara terbuka kat media sosial. Okayla...takpayah cerite pasal orang.

So bile dapat 4th baby ni, konon2 nak beli pam sebelum bersalin tapi kesudahannya menggagau cari pam bile anak kene berpisah 2 hari dengan mommy. Die punye bengkak tu toksah cerita la kan,mcm nak meletop. Kiteorg lakibini ni pg la FM beli collector dulu.
Tak ingat jenis ape tapi murah je berbanding jenama lain.Same je kot fungsi die so buat ape beli mahal2 kan. Sampai sekarang pon saya masih pakai sbb mak tak tahan baju asyik basah je,huhuhuhu.

Lepas tu after diskas barula kiteorg decide nak beli pam ape.So inila pam yang kami beli

Mula2 pakai rase mcm tak bes dan menyesal tapi bila dah hari2 pakai rase mcm okla not bad pam ni.Cume bile part nak basuh tu rase mcm malasnyeee sbb banyak part nak kene bukak.

Untuk milk container pulak, saya mmg awal2 dah beli kat lazada jenis ni
Beli kat lazada 10 pack tapi harga tak ingat.Sila sevey sendiri kat lazada.Yang ni die triple zip cume plastik die tak setebal jinglejungle tapi tak senipis storage bag YOUHAVEABABY punye.
Yang ni beli kat FM(fabolous mom)Mase tu ade promosi tapi harge tak ingat sbb main ambik je. Beli ikut kemampuan je korang,Bagi saya buat ape beli yang mahal2 stogare bag kalo fungsi die same dan kualiti pon takla seteruk mane.Yang penting susu tak tumpah bile dah seal.Lagipon pasltik storage ni bukan boleh recycle,onetime use jer,lepas pakai buang.Zaman sekarang ekonomi kene jana dengan baik tapi jika uols ade duit lebih bolehla beli jenama yang glamer2.

Itu je kot basic yang festime mommy kene tau jika nak breastfeed baby. Lepasni kite share macammane nak  buat stok EBM pulak.

Happy breastfeeding mommies :)





Wednesday, January 18, 2017

Hasya Nur amani

0 org nak conteng
2 jam sebelum,mommy at 38w pregnant and 4cm dilated at this  moment
Exactly at 4.36pm baby kuar and its a girl.Alhamdulillah syukur.
Adik 1 day old.Sedap sungguh bau baby time ni.Mommy doesn't have much adik punye gambar sbb bateri hp low.Mujur ade jugak 1
Adik jaundice paling tinggi berbanding abang2 dan kakak.Mommy felt so bad sbb adik kene puase dan under fototerapi,sampai 2 lampu pulak tu
Okay mase ni adik dah boleh discaj.She is 7 day old.Lame sungguh adik duduk kat hospital sampai 6 hari.Sebenarnye tak dan pon adik nak tido kat rumah sbb the day yg boleh discaj dr wad biase tu mlm tu terus kene warded utk jaundice pulak
Hari ke 14 baru adik dapat nama.


Umur sebulan.Pipi tu nampak je tembam tp berat naik sikit jer dalam 200g,mommy pon konpius pg mane berat adik padehal minum banyak kot adik ni

2 bulan.Muke tu bertompok2 sbb ruam susu,nothing much i can do,just put lotion and VCO je kat muke

3 bulan. Dah pandai gelak beriye2 dan menjerit especially kalo tgk abg dan kakak main.
nilah kejenye sekarang. Muke tu masih ade ruam2 susu sbb suke sgt main liur kot,habis muke die kene sapu dengan air liur.

Adik dah nak masuk 4 bulan,aduh adik...cepatnye mase berlalu.Mommy rase mcm baru je lahirkan adik semalam tup2 sekarang adik dah pandai meniarap.

Hariz je tak dan nak ambik gambar sbb adik dah start enjin. Masing2 sgt eksaited adik ade kat rumah.Hari2 balik sekolah tanya adik buat ape,padehal adik tu minum tido minum tido je kot dok umah. Selame adik dok dalam hospital,hari2 tanya bile adik nak balik,naik jemu dedi die nak menjawab...hahaha

Ok adik...semoga adik membesar dengan sihat sejahtera.Aamiin


Friday, January 13, 2017

Cuti-cuti Terengganu

0 org nak conteng
2 minggu sebelum bukak sekolah, sempat kami makan angin ke Terengganu selama 3 hari 2 malam. We stayed at homestay di Kg Atas Tol,x sempat pulak nak ambik gambar homestay tu tapi you can find it in IG Budget_home2stay_ktrg

Sepanjang perjalanan cuaca baik tapi bila masuk je Bandar KT hujan renyai2 start turun and sepanjang 3 hari kat KT cuaca sangat tak baik,hujan sepanjang hari. Sempat kami solat di Masjid Kristal tapi keadaan masjid sangat menyedihkan. Masjid tidak terurus luar dan dalam,Nampak cantik dari jauh tapi bile sampai dekat rupenya tidak.Taktahula ape tujuan bina masjid Kristal tu,nak mengkayakan kroni atau betul2 nak bina untuk kegunaan ramai. Tempat ambil wuduk pon jauh,dahla hujan lebat ms tu. Eh tapi agaknya masjid sekarang tmpt wuduk mmg buat jauh kot sbb kat masjid Negara tu tmpt wuduk giler jauh,sampai 2 kali turun tangge baru jumpa.Kot ya taknak karpet berbau,janganla buat jauh sangat tempat berwuduk tu.Macam nak lelah pg ambil wuduk.
Okay,sebelah masjid Kristal adalah taman tamadun islam tp kiteorg tak masuk pon sbb 1 mahal kot caj nak masuk dlm tu dan kebetulan time tu hujan,jadi adela reason kukuh kenape kiteorg tak perlu masuk dlm tu.

Lepas asar kami igt nak pg mkn dekat DAPO PATA tapi takde rezeki,banyak kedai masih tutup.
sumber gugel

Tatau la masih tutup atau mmg tutup takde org sewa.Jadi kite g makan dekat kedai berdekatan jelah.Mujur sedap dan murah. Tengah2 makan tibe2 dah malam….hahahah,so tak boleh nak kuar jenjln sangat mlm2 kat tmpt org sbb ade baby kan,jadi lepas mkn terus je balik homestay layan TV jer.Habis dah hari-1

Pantai kat belakang tu cantik sbb die dah tambak..jadi anak2 boleh mandi dengan selamat,ade ambik gambar tapi hp i kamera tak cantik jd iols tak apdet la dlm ni

Hari ke-2,bangun pagi pegi makan kat umah kwn abg ipar kat sebelah airport(tatau ape name kg tu)Lame gile kot die borak dgn kwn die sampai habis pecah candle holder tuan umah ain buat.Lepastu hujan pulak,pg muzium jela,ofkos baby and I tak masuk.Muzium kot banyak brg2 lame,kang tak pasal iols tak boleh tido malam.Jadi daddy pon temankan mommy dok luar muzium je while yg lain masuk muzium.Lepas g muzium pg cr kedai isi temolok malangnya nak mkn kedai tu ramai penuh pack gile org,katenye best in town,kedai mok nung,gitula kot ejaannya.Sebab ramai nak mampos org kite g makan kedai berdekatan jelah tapi malangnya makanan tak sedap langsung.huhuhu…nasib la kan.
macamnila suasana kat kedai mok nung,korang agak nak ke iols pg tmpt ramai2 cmni semata2 nak makan celup tepung???mmg takla kan dgn baby lg,budak2 yg tak berape nak behave..huhuhu

Hari ke-3,pagi2 dah keluar sbb cuaca agak baik,terus cekout dan pg ke Chinatown tgh bdr Tganu.Sebenarnye rase mcm tak byk tmpt menarik nak pg kat tganu ni unless sesape yg suke pantai la tapi kuantan pon banyak pantai kan buat ape kiteorg nak g cr pantai lg kat tmpt org.Kat Chinatown tu takla menarik sgt tp bolehla sbb dah takde tmpt menarik nak pg,sempatla beli kaftan selai,nak cr kaftan utk ain tapi takde pulak. Tak masuk pasar payang pon sbb leceh kot ramai askar nak kene angkut,jadi pg kedai sekitar2 tu jer.


OTW blk singgah kedai kopok lekor 008 dan terus blk ke Kuantan.Sampai rumah lebih kurang pkl 6ptg.Alhamdulillah..sepjg perjlnan balik hujan sangat lebat.
Jap nak list tmpt ape je yg kiteorg  pg ms di Tganu.

-Masjid Kristal
-Taman Tamadun Islam-buat laluan sutera je otw nak g masjid Kristal….hahaha
- Dapo pata-Tutup
- Chinatown- checked sempatla ambik gambar budak2 kat sini
Segala mak nenek pantai kat ganu tak pg sbb hujan.


Ok tu jer aktiviti hujung cuti sekolah.So Tganu dah pegi lepas ni takmboh g  ganu dah sbb tak berape nak menarik cuti2 mesia kat sane.Next trip kite g Kelantan la pulak.Round pantai timur dulu baru kite round utara dan selatan. Adik pon dah besar sikit time tu bolehla cuci mate waktu malam.

Raya 2016

0 org nak conteng
Baru saya perasan entry raya tahun lepas takde.......hahahaha.Walaupon raya dah lama berlalu saya nak jugak cerite pasal raye thn lepas

Alhamdulillah thn lepas diberi kesihatan yang baik sepanjang bulan Ramadhan walaupon mase tu kandungan dah mencecah hampir 7 bulan. Seperti biase,hidangan berbuka adalah hasil tangan sendiri cuma kuih2 dan air je beli kat PARAM,itupon pg param yang kecik2 jer sbb mak tak larat noks nak jln byk2,kenderaan berat kan.

Baju raye recycle kaler pink tahun 2010 tapi mommy ofkos la dpt baju baru...hahaha,daddy je yg recycle baju melayu.Anak2 pakai baju kaler ikut baju pra hari jumaat fitri..kehkehkeh,mak bajet konon tapi sedih betul tak dan nak ambik gambar pg raye sbb lepas g solat raye boleh ain terkencing kat baju raye,sadis betul. Hilang mood nak ambik gambar dan sampai ke sudah takde gmbr ms hari raye.

Tahun lepas giliran beraye rumah mertua,jadi kurangla kemeriahan di pagi hari raye pertama.Alhamdulillah saya sempat solat hari raye pada tahun lepas,walaupon mcm tak larat sbb perut mak beso,ku gagahkan jua sbb taktau bile lg dpt solat hari raye.

 mommy baru feeling nak suh anak dara melawo skali die kencing daa
lepas tu buat muke tak bersalah sbb terkencing,nasib baik tak bocor kat masjid

Sebab kiteorg takde gmbo raye puase,jadi kite ambik gambo ms raye haji je...hahahaha
ms ni baby dalam perut dah 37w

ok bai

Wednesday, January 11, 2017

Back to school 2017

0 org nak conteng
Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah S.W.T untuk bernafas dan melihat anak-anak membesar di depan mata serta menikmati hidup untuk setahun lagi..in shaa Allah.

Tahun ni ketiga-tiga anak sudah memasuki alam persekolahan walaupon anak dara yg no 3 tu baru masuk KEMAS but it still consider sekolah lah sbb die perlu bangun dan bersiap untuk ke sekolah seperti abang2-nya. Hariz dah masuk darjah 3 while Fitri akan memulakan alam persekolah yang sebenar dalam darjah 1. Anak2 dah makin membesar dan tugas dan tanggungjawab mommy pon makin besar.Tugas menggosok baju pon makin bertambah..argggghh,yg ni mommy dont like.

Semakin anak membesar semakin selera makan mereka bertambah. Kalau dulu beras 5kg sudah cukup untuk kami tapi sekarang ni 5kg dah tak cukup,kene beli 10kg punya beras. Huii..mcm ramai sangat anak kan tapi itulah hakikatnya,

Hari pertama sekolah,Ain ok je tapi bile kwn2 sekeliling dah stat enjin die pon mula la buat muka
 Hari pertama
Muka dah stat nak nangis

Hari kedua dan seterusnya die dah ok,nasib baik pagi2 tak jd drama queen sangat. Masuk minggu ke-2 dah takpayah tunggu dah sbb dah ade kawan.Alhamdulillah.


Fitri pulak sbb die dah biase dengan persekitaran sekolah ms pra dulu jadi mmg takde masalah masa hari pertama,kiteorg just hantar kat luar sekolah je dan dtg semula pada waktu rehat,kiteorg sampai time rehat die dah kenyang makan.Okla..die dah pandai berdikari jadi tak perlu nak jd inspektor gadget lagi. Hariz konfom dah takpayah tunggu sbb die dah darjah 3






Saje intai die dalam kelas.Nampak die ok hepi jer

Anak2 dah pandai berdikari kat sekolah mommydaddy takla susah hati sangat. Semoga anak2 tetap bersemangat ke sekolah setiap hari.

Tuesday, January 10, 2017

Hop on Hop Off

0 org nak conteng
Hujung-hujung cuti sekolah baru la sempat nak g jenjalan dgn anak2. Sebab mak yang beriye nak feeling2 pelancong jadi iols ajak la laki iols naik bas takde bumbung ni.

Haritu kami pg 3 famili 5 adults 6 kids and 2 infants.Whoaaa sungguh adventorous. Mula2 park kereta kat TBS then ambik komuter terus ke KL sentral. Dengar mcm tak mencabar je kan tapi tapi tapi hazab dlm komuter tu korang imejin la sendiri. Dah la komuter lambat nak mampos,bile sampai ofkos la die punya pack tu mcm sardin,main sumbat2 jer. Kiteorg nak berasak2 dengan bangla la,india la indon la nepal la nasib baik takde mane2 ketiak yang berbau kat coach tu...kahkahkah
 Nak ajak ambik gambar je pon,punyala susah

 Taktau mane 1 ketua rombongan

Tengah tunggu komuter 

Kami naik bas from KL sentral then stop at Lake Garden,ingatkan die stop kat butterfly park ke ape rupenye tak,tepi jalan je....hampeh btol,dah melilau2 cari arah tuju kesudahannya we walked at least 500m pegi ke Bird Park.Peluh ketiak mak dah la menggendong sikecik lagi.Sampai Bird Park sekali tgk entrance fee terus tak jadi....hahahahaha,mak kedekut sbb tgk burung je kot sampai nak mahal mcmtu,tapi ya ampun manusia kat situ mcm lalat.
 Model iklan tak berbayar kat KL Sentral
 Dalam bas sbb kat luar penuh takde kerusi kosong
Perasan tak rambut aneh kat gambar ni,hariz dan fitri dok usha je sampaikan negro tu pon mcm perasan dorg dok berckp2 pasal rambut die...hahahaha

Sebab tak jadi masuk Bird Park,kenela tunggu bas lagi.haish...jenuh korang asyik menunggu je.Bas ni lalu sejam ke setgh jam sekali depends pada keadaan trafik. Bas sampai naik dan terus ke Masjid Negara.Okla festime masuk Masjid Negara....hahahaha,solat rehat kejap naik lg bas terus ke KLCC sbb budak2 dah kelaparan.

Okay iols mmg dah lameeeeeeeeeeeeeee gile tak masuk KLCC,sekali masuk die punye suasana makcik rase makcik dekat pasar malam je layaknye,Mcm tak highclass langsung g KLCC,ramai sangat orang,jalan berlaga bahu. Kalo drive sendiri nak g KLCC mmg tak la kan sbb org yg tlg drive kite pon layan jela,lgpon kate nak bawak anak2 g berjalan kan.



Mak gayat dok atas bas takde bumbung gini,punyala kuat angin,mujur selipar ain tak tercampak kat atas jalan kalau tidak ain balik jalan kaki ayam...hahahaha
Cuace time ni mendung2 jer mmg sesuai sangat dok atas ni. Dari masjid Negara sampai KLCC dok kat bahagian luar ni.Budak2 hepi la sbb dr tadi dok mintak nak duduk kat bahagian ni tak dpt

Dari KLCC bas akan round masuk area2 yang sesak termasuk petaling street,ms tu dah nak magrib  jadi kiteorg cuci mate jela masing2 pon mcm dah penat seharian berjalan.

Sampai KL sentral pengembaraan tak habis lg,naik ERL pulak sbb serik naik komuter terus ke TBS dan terus la homesweethome

Fuh...letih rasenye ntah berape banyak kalori turun....hahahaha.

So kalo korang nak sightseeing KL bolehla naik bas ni,mmg bes especially kids,mesti akan enjoy the ride

Boleh visit Offical website untuk route dan tiket.





 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez