Thursday, February 9, 2017

Berapa botol EBM sehari?

0 org nak conteng
Wah....entry sejak 2 menjak ade baby ni asyik cerite pasal breastfeeeding je kan.Nak cerite pasal anak2 tapi takde gambar tak syok nak cerite kan,takpela...mommy buat tema blog bulan ni..bulan breastfeeding....hehehe

So sehari berapa banyak EBM nak dibekalkan kepada pengasuuh???Ain dulu ms umur die bawah 6 bulan minum tak banyak,sekali minum dlm 3oz je,sehari lebih kurang 15-18oz je kot sy bekalkan kepada pengasuh tapi amani ni ya rabbi banyak sungguh minum sampai seram pulak sy tgk die minum banyak mcmtu.Bayangkan la ms umur die 3 bulan die boleh habis sekaligus 5oz.Mengucap mommy tgk.

Macammane sy tau die minum banyak?of kos la kene tgk patern die minum cemane sbb mommy takde magic nak ramal berape banyak amani minum sehari...hehehe. Kan Amani ni dah start use botol ms die belum pon masuk 1 bulan gara2 jaundice.

Eh jap ni nak cerite,banyak sangat sy bace artikel dlm internet kate jangan bagi anak minum menggunakan botol di awal kelahiran sbb takut anak keliru puting dan akhirnya menggagalkan misi penyusuan susu ibu. Saya tak berape nak agree sangat sebab alhamdulillah Amani dikenalkan dengan botol seawal usia die 7 hari dan saya hanya memberi susu melalui botol sehingga Amani punye jaudice hilang ketika umur die 20 hari. Except waktu malam saya menyusukannya mcm biase,mula2 saya rase mcm risau jugak sbb aliran susu botol adalah laju while aliran directfeed tidak selaju botol dan yes of kos saya risau Amani akan keliru puting tapi tapi tapi alhamdulillah itu tidak berlaku,die selesa dengan kedua2 nya. So mommies jangan 100% cedok dan hadam ape yang ada didalam internet,baby tidak semuanya sama even anak pon lain2 perangainya kan!

Back to the story,bcause of Amani dah terbiase dengan bottlefeed jadi saya boleh tau berape oz utk setiap sesi penyusuan. Total sehari saya bekalkan kepada pengasuh adalah 20 ke 25oz,mesti kene bg banyak tu tak boleh kurang sebab kalau kurang maka pengasuh kene catu susu die dan bile kene catu Amani akan menangis sebab tak cukup susu dan bile die menangis saya hanya akan menyusahkan pengasuhnya.Nampak tak effect kalau susu yang saya bekalkan tak cukup.Kesian anak kan.

Ini adalah bekalan Amani untuk setiap hari.Letih la jugak mak kene ulang rutin yang same setiap hari tapi untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun kene la jgk hadap.

Untuk memudahkan lagi urusan pengasuh Amani,sy dah letak no ikut time penyusuan  die,so nanti mak Amani pick je botol ikut urutan nombor. Setiap malam jangan lupa pindahkan susu dr freezer ke chiller supaya susu tu cair dan mudah untuk diletak di dalam botol macam kat atas tu.

Ni lah perkakas saya kene hadap hari2 even waktu cuti sekalipon.Letih kan tapi demimu anak kugagahkan jua...ceewah.Suami kene la gilir2 basuh aksesori2 ni.Barulah adil

Ape lagi nak cerite yer....emmm rasenya buat mase ni idea tibe2 hilang,so kendian saya sambung semula la

baiiii

Wednesday, February 1, 2017

Bila nak start buat EBM

0 org nak conteng
Rajin pulak nak update belog sekarang ni.

Okay,harini saya nak syer pasal tajuk kat atas tu. Sebelum ni cuti bersalin saya hanya 2 bulan dan saya start buat EBM 2weeks after delivery. Means ms 2 minggu dalam pantang tapi korang janganla stress sgt sampai tak directfeed baby,yg tu paling penting untuk stimulation okay.

Pengalaman lepas saya manage to get at least 1000oz sebelum masuk keje using my spectra 3 yang gedabak tu la.Banyak jasa die tau. Ms tu kan takde teknologi milkcollector ke hape yang dapat reduce bengkak susu,bagus betul sape yang cipta mende tu. Jadi baby tido lebih dari sejam,cepat2 cr pump sbb kalo tidak lencun la baju.

Kali ni sebab iols cuti 3 bulan, saya betul2 gigih buat stok mase umur hasya amani 1 bulan,maknenye i enjoy sebulan pertama tp rasenye takla enjoy sangat i still pump untuk melegakan lgpon amani kan prolong jaundice,jadi untuk elak die tido je saya pump dan bg die minum tru botol.Baby jaundice kan suke tido so mmg la sengsara nak kejut die bangun minum.Sesape yang anak die jaundice tau kot keadaan ni.

Saya tak igt yg ni hari ke berapa tapi ms ni umur amani belum lagi sebulan. Korang jangan stress kalau mule2 pam dpt 2oz atau 3 oz je sbb yg tu adalah normal.Just keep on pumping nanti lama2 amount tu akan bertambah



Dalam pada dok pam untuk kurangkan kuning amani,tak sedar rupenye dah tak muat peti nak simpan stok. So i had to transferred to peti ais  mak sekejap sbb deep freezer saya tak berapa nak sejuk mase tu,tapi stok ni dah selamat masuk perut anak2 sedare saya.

Bila masuk je bulan ke 2 pantang saya pon start buat EBM untuk amani, Korang kalo nak buat stok kene ade target banyak mane yg korang nak ada sebelum masuk keje.Macam saya,target 1 hari mesti dapat 15oz. Kadang terkurang jugak sbb kes tak sempat nak pam dan amani asyik nak mengempeng jer dan kadang terlebih jugak dpt sbb amani sedap tido berjam2 sampai lupe nak minum.Haaa...gitula kekdahnya.

Ms dah ujung2 pantang tu cuti sekolah pon dah mule,maka mak mmg la tak lekat kat rumah lg pulak dah merdeka 44 hari,yippie...berulang2 g KL sbb ikut dedi pg keje...hahaha tapi pam tidak dilupekan.Mesti bawak ke hulu ke hilir.Sengsara uols kalo tak pam,even anak minum still kene pam untuk makesure breast is betul2 empty.Lepas tu janganla pulak lupe bwk cooler beg ke coolerman ke atau ape2 cooler la nak letak susu tu nanti. I use this box untuk letak susu yang dah diperah semase travel
Letak ais sampai tak nampak susu,ade orang letak garam dan ais tapi saya hanya letak ais je sbb bukanlah travel sampai 10 ke 20 jam,setakat 4 5 jam je kot,in shaa allah sampai ke destinasi susu masih sejuk lagi,yang penting sampai je terus keluarkan dan pindah masuk peti ais.

So after 30days berpantang saya berjaya menyimpan at least 600oz susu(agak2 je sbb mls nak kire),dan as of todate amani tgh menghabiskan EBM bulan 11.Alhamdulillah.

So sape kate susah nak menyusukan??in Shaa Allah kalo betul niat tu Allah ade untuk membantu. Yang penting kita berusaha dan sentiasa positif.

k bai

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez