Wednesday, February 1, 2017

Bila nak start buat EBM


Rajin pulak nak update belog sekarang ni.

Okay,harini saya nak syer pasal tajuk kat atas tu. Sebelum ni cuti bersalin saya hanya 2 bulan dan saya start buat EBM 2weeks after delivery. Means ms 2 minggu dalam pantang tapi korang janganla stress sgt sampai tak directfeed baby,yg tu paling penting untuk stimulation okay.

Pengalaman lepas saya manage to get at least 1000oz sebelum masuk keje using my spectra 3 yang gedabak tu la.Banyak jasa die tau. Ms tu kan takde teknologi milkcollector ke hape yang dapat reduce bengkak susu,bagus betul sape yang cipta mende tu. Jadi baby tido lebih dari sejam,cepat2 cr pump sbb kalo tidak lencun la baju.

Kali ni sebab iols cuti 3 bulan, saya betul2 gigih buat stok mase umur hasya amani 1 bulan,maknenye i enjoy sebulan pertama tp rasenye takla enjoy sangat i still pump untuk melegakan lgpon amani kan prolong jaundice,jadi untuk elak die tido je saya pump dan bg die minum tru botol.Baby jaundice kan suke tido so mmg la sengsara nak kejut die bangun minum.Sesape yang anak die jaundice tau kot keadaan ni.

Saya tak igt yg ni hari ke berapa tapi ms ni umur amani belum lagi sebulan. Korang jangan stress kalau mule2 pam dpt 2oz atau 3 oz je sbb yg tu adalah normal.Just keep on pumping nanti lama2 amount tu akan bertambah



Dalam pada dok pam untuk kurangkan kuning amani,tak sedar rupenye dah tak muat peti nak simpan stok. So i had to transferred to peti ais  mak sekejap sbb deep freezer saya tak berapa nak sejuk mase tu,tapi stok ni dah selamat masuk perut anak2 sedare saya.

Bila masuk je bulan ke 2 pantang saya pon start buat EBM untuk amani, Korang kalo nak buat stok kene ade target banyak mane yg korang nak ada sebelum masuk keje.Macam saya,target 1 hari mesti dapat 15oz. Kadang terkurang jugak sbb kes tak sempat nak pam dan amani asyik nak mengempeng jer dan kadang terlebih jugak dpt sbb amani sedap tido berjam2 sampai lupe nak minum.Haaa...gitula kekdahnya.

Ms dah ujung2 pantang tu cuti sekolah pon dah mule,maka mak mmg la tak lekat kat rumah lg pulak dah merdeka 44 hari,yippie...berulang2 g KL sbb ikut dedi pg keje...hahaha tapi pam tidak dilupekan.Mesti bawak ke hulu ke hilir.Sengsara uols kalo tak pam,even anak minum still kene pam untuk makesure breast is betul2 empty.Lepas tu janganla pulak lupe bwk cooler beg ke coolerman ke atau ape2 cooler la nak letak susu tu nanti. I use this box untuk letak susu yang dah diperah semase travel
Letak ais sampai tak nampak susu,ade orang letak garam dan ais tapi saya hanya letak ais je sbb bukanlah travel sampai 10 ke 20 jam,setakat 4 5 jam je kot,in shaa allah sampai ke destinasi susu masih sejuk lagi,yang penting sampai je terus keluarkan dan pindah masuk peti ais.

So after 30days berpantang saya berjaya menyimpan at least 600oz susu(agak2 je sbb mls nak kire),dan as of todate amani tgh menghabiskan EBM bulan 11.Alhamdulillah.

So sape kate susah nak menyusukan??in Shaa Allah kalo betul niat tu Allah ade untuk membantu. Yang penting kita berusaha dan sentiasa positif.

k bai

0 org nak conteng on "Bila nak start buat EBM"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez