Thursday, May 11, 2017

6 bulan eh 7 nak masuk 8 dah


pejam celik pejam celik dah 6 bulan umur Amani, dah boleh makan pon tapi buat mase sekarang mommy nak hold dulu la kot bagi adik umur 8 ke 9 bulan gitu baru mommy nak stat bg adik makan.Mungkin buat mase sekarang mommy akan stat dengan sesudu due bubur nasi,nak bg die kenal rase je dulu.

she now can roll over roll over(nyanyi sikit) sampai gedebuk kepala terantuk ke simen...hahaha,sian budak kepala botak tu,Amani pon dah pandai pegang botol sendiri...yeay!!!

Minum susu menten mcm biase sehari 24 oz*pengsan mak*,tapi yg bagusnya bile ptg mommy bolehla bersilat kat dapur atau bersantai2 di dalam rumah atau luar rumah sbb perut adik dah kenyang,kang pkl 8 baru die merengek2 nangis nak susu.Haaa kan lama dan banyak bende mommy boleh buat dlm ms 2 jam tu.Selalu lepas solat magrib barula mommy baring same2 sambil menyusukan budak kecik comel tu.

mlm sllnya die akan bangun 2 atau 3 kali kadang2 kalo die penat sangat die tak  bangun minum pon sampai denyut2 rase kilang susu mommy.Huhuhu

Pumping session tetap mcm biase.Sesi pertama sebelum subuh,sesi kedua pkl 9 ke 10 sesi ke 3 pkl 12 ke 1,sesi ke 4 pkl 3 ke 4 dan last session pkl 5 atau 6(itu pon kalau rajinla).Gitula kekdahnya kalo nak menten our milk production,kadang ade jugak vitamin M tp cepat2 buang sbb kalo malas jawabnya kurangla input aritu.So sehari alhamdulillah bolehla dapat 25 to 28 oz.Kene makseure input tu lebih berbanding output sbb tatau in future production kite macammane,jadi mase susu tgh banyak ni pulun jela

oh...dalam 2 mgg lepas production mcm drop giler,tatau sebab ape,so i do powerpumping 3 days in a row and alhamdulillah its back to normal.yeay!!i am happy,gile kau kalo sehari hanya boleh bawak balik 15oz sedangkan amani minum24 oz,nt lame2 tercungap2 mommy nak kaver yg tak cukup tu.

Apelg nak cerite ni....jap pk
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lame hoi cerite ni terperap dalam draft folder,Amani pon dah nak masuk 8bulan pon...kahkahkah. Konon kan entry kat atas tu kate nak hold amani makan,takde maknenye noks.....budak tembam tu pantang kalo nampak mangkuk bubur die.

Ape yang Amani dah makan selama 3 bulan ni(since umur die 6m)buah kiwi,karot,epal,lobak,kentang,pisang,brokoli.Tu je kot rasenye.
ok...untuk bubur amani mmg saya masak hari2 everymorning without fail,lepas masak kasik sejuk sikit terus blend sampai halus.Nak buat frozen2 tu mcm lecehla pulak nak kene asing setiap 1 puri,jadinya baik saya buat hari2,..mommy kan superwoman...hahahaha(angkut bakul)

Bile dah stat makan ni jumlah penyususan pon dah makin kurang.So now die minum 20 oz instead of 24 oz sblm ni,so rasenye 20 oz tu i still can catch up kot,huhuhu tapi sesi pam waktu subuh tu dah kelaut sbb mommy malas...hahaha(jangan tiru okay)

ok tu jer...sekian



0 org nak conteng on "6 bulan eh 7 nak masuk 8 dah"

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez