Thursday, June 15, 2017

20 ramadhan

0 org nak conteng
As salam

Tenggelam timbul mommy menghapdet belog tapi takpe belog ni sendu je...takdak org nak jenguk pon tapi i tak kecik hati sbb i know i bkn ade followers pon...hahaha

Harini genap 20 ramadhan kita berpuasa,alhamdulillah mommy masih berpuasa penuh lagi,last year pon dpt penuh sbb pregnantkan Amani .Selama 10 tahun kawin ni rasenya banyak tahun jgk mommy dpt berpuasa penuh cuma masa zaman hariz(1st son) tak puase 30hari...hahaha,pasal i tgh berpantang konfomla takleh pose kan.

Jap jap saje nak recall berape kali dpt puase penuh selama 10 tahun ni .
2008-tak pose sbb tgh confinement
2009-full sbb BF
2010-full sbb mengandung fitri(he was born malam raye uols)
2011- full lagi sbb BF
2012-mengandung Ain
2013-BF Ain
2014-
2015-
2016-full sbb mengandung Amani
2017-full sbb BF

Wow!tak sangke banyak tahun dpt puase penuh,tapi banyak tahun jgk tak boleh nak join solat terawih,kadang2 je kalo tak letih buat sendiri kat rumah.

Saya masih igt ms 2012 tu sy masih dlm fasa pertama mengandung,alahan tu takdela teruk i still can cook wpon kembang2 rase tekak bau masakan tp still boleh tahan cume paling taktahan bau perfume.Ya allah....mmg tak boleh langsung bau minyak wangi,bedak atau kosmetik2 yg wangi2,pening sampai muntah hijau dibuatnya.Ms mengandung ain mmg selebet giler cume bile dah masuk 3rd trimester je baru la rase nak melawo.

Wpon dah banyak kali ade pengalaman menyusukan time berpuasa hati ni ttp risau mcmna la production bln puase kali ni.Yelah...lain anak lain kan kekdahnya. Lagipon sesi pumping pon takleh la folo hari biase nt mau balik rumah tak memasak sbb lapo dan haus punye pasal,eh sebenarnye lapar tu tak sgt cume haus tu mcm nak minum sekolam air

Jadual mengepam dah jd 2x je kat opis since opis hr pon dipendekken dr 530 ke 430,so 1st session pkl 9 mcm biase and 2nd session dlm pkl 2 atau 3.next session adalah pkl 6 atau pkl 7 slps memasak atau sblm berbuka.nak menten supply kenela rajin empty ur breast.

Bln puase Amani minum dalam 15oz jer...so adela lebihan dlm 4 5 oz gitu sehari.Bolehla kan sbb kdg2 ade jgk skip time mengepam kalau bdn dah terlalu penat lepas masak,terus je baring smbl BF amani.hehehehe...jangan tiru okay!

Tapi biasela production kita ade up and down yg penting terus je mengepam okay mommies!jangan cpt mengalah dan yakin yg kita boleh


Tu je nak bebel....bai

Thursday, May 11, 2017

6 bulan eh 7 nak masuk 8 dah

0 org nak conteng
pejam celik pejam celik dah 6 bulan umur Amani, dah boleh makan pon tapi buat mase sekarang mommy nak hold dulu la kot bagi adik umur 8 ke 9 bulan gitu baru mommy nak stat bg adik makan.Mungkin buat mase sekarang mommy akan stat dengan sesudu due bubur nasi,nak bg die kenal rase je dulu.

she now can roll over roll over(nyanyi sikit) sampai gedebuk kepala terantuk ke simen...hahaha,sian budak kepala botak tu,Amani pon dah pandai pegang botol sendiri...yeay!!!

Minum susu menten mcm biase sehari 24 oz*pengsan mak*,tapi yg bagusnya bile ptg mommy bolehla bersilat kat dapur atau bersantai2 di dalam rumah atau luar rumah sbb perut adik dah kenyang,kang pkl 8 baru die merengek2 nangis nak susu.Haaa kan lama dan banyak bende mommy boleh buat dlm ms 2 jam tu.Selalu lepas solat magrib barula mommy baring same2 sambil menyusukan budak kecik comel tu.

mlm sllnya die akan bangun 2 atau 3 kali kadang2 kalo die penat sangat die tak  bangun minum pon sampai denyut2 rase kilang susu mommy.Huhuhu

Pumping session tetap mcm biase.Sesi pertama sebelum subuh,sesi kedua pkl 9 ke 10 sesi ke 3 pkl 12 ke 1,sesi ke 4 pkl 3 ke 4 dan last session pkl 5 atau 6(itu pon kalau rajinla).Gitula kekdahnya kalo nak menten our milk production,kadang ade jugak vitamin M tp cepat2 buang sbb kalo malas jawabnya kurangla input aritu.So sehari alhamdulillah bolehla dapat 25 to 28 oz.Kene makseure input tu lebih berbanding output sbb tatau in future production kite macammane,jadi mase susu tgh banyak ni pulun jela

oh...dalam 2 mgg lepas production mcm drop giler,tatau sebab ape,so i do powerpumping 3 days in a row and alhamdulillah its back to normal.yeay!!i am happy,gile kau kalo sehari hanya boleh bawak balik 15oz sedangkan amani minum24 oz,nt lame2 tercungap2 mommy nak kaver yg tak cukup tu.

Apelg nak cerite ni....jap pk
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lame hoi cerite ni terperap dalam draft folder,Amani pon dah nak masuk 8bulan pon...kahkahkah. Konon kan entry kat atas tu kate nak hold amani makan,takde maknenye noks.....budak tembam tu pantang kalo nampak mangkuk bubur die.

Ape yang Amani dah makan selama 3 bulan ni(since umur die 6m)buah kiwi,karot,epal,lobak,kentang,pisang,brokoli.Tu je kot rasenye.
ok...untuk bubur amani mmg saya masak hari2 everymorning without fail,lepas masak kasik sejuk sikit terus blend sampai halus.Nak buat frozen2 tu mcm lecehla pulak nak kene asing setiap 1 puri,jadinya baik saya buat hari2,..mommy kan superwoman...hahahaha(angkut bakul)

Bile dah stat makan ni jumlah penyususan pon dah makin kurang.So now die minum 20 oz instead of 24 oz sblm ni,so rasenye 20 oz tu i still can catch up kot,huhuhu tapi sesi pam waktu subuh tu dah kelaut sbb mommy malas...hahaha(jangan tiru okay)

ok tu jer...sekian



Monday, March 6, 2017

Kutu babi dalam telinga

0 org nak conteng
2 3 hari ni Ain asyik mengadu sakit telinge dan tido malam die pon tak lena. Mommy ni dah syak dah mesti kutu babi melekat dalam telinge die tapi daddy die kate sbb selsema.Mungkin efek telinge sbb selsema lame sangat.

Jadi kiteorg pgla klinik untuk pengesahan.Hari pertama pg doktor tak boleh nak cek sbb taik telinge banyak,hahahaha...doktor bagi ubat spray untuk lembutkan taik tu dan suruh dtg dalam mase 2 atau 3 hari lg tapi lepas balik klinik ain asyik mengadu sakit telinge lagi dan malam pon die tak boleh tido,so kiteorg ambik keputusan untuk repeat ke klinik lg pagitu dan after cek sahihla kutu babi melekat dalam telinge die.

So doktor titiskan ubat utk bagi kutu tu pengsan dan after 10min doktor sedut telinge die,alhamdulillah mujur kutu tu dah kekenyangan dan lemas kene ubat titis td so die punye cengkaman tu tak berape nak kuat,lepas sedut doktor ambik kepit untuk keluarkan kutu tu.Rupe kepit tu mcm gunting tapi hujung tu mcm kepit bulu ketiak tu la.Ain dok menjerit2 tak bagi doktor potong telinga die..hahaha.

Ni ha kutu babi yang melekat sedap dalam telinge ain,geli geleman eh mommy tgk.Gemok debob kekenyangan

Walaupon kutu babi dah takde dlm telinge,ain masih trauma tak pg org sentuh atau pegang telinge die.kalau dulu nak bukak baju,pakai bajusikat rambut dan ape2 jelah yg berkaitan dan bersangkut paut dengan area telinge mntk org buat ler ni die dah buat sendiri,bagus jugak ade trauma mcmtu,takdela kelam kabut mommy nak uruskan semua...hahaha

Ini budak kene kutu babi gemok debob


Thursday, February 9, 2017

Berapa botol EBM sehari?

0 org nak conteng
Wah....entry sejak 2 menjak ade baby ni asyik cerite pasal breastfeeeding je kan.Nak cerite pasal anak2 tapi takde gambar tak syok nak cerite kan,takpela...mommy buat tema blog bulan ni..bulan breastfeeding....hehehe

So sehari berapa banyak EBM nak dibekalkan kepada pengasuuh???Ain dulu ms umur die bawah 6 bulan minum tak banyak,sekali minum dlm 3oz je,sehari lebih kurang 15-18oz je kot sy bekalkan kepada pengasuh tapi amani ni ya rabbi banyak sungguh minum sampai seram pulak sy tgk die minum banyak mcmtu.Bayangkan la ms umur die 3 bulan die boleh habis sekaligus 5oz.Mengucap mommy tgk.

Macammane sy tau die minum banyak?of kos la kene tgk patern die minum cemane sbb mommy takde magic nak ramal berape banyak amani minum sehari...hehehe. Kan Amani ni dah start use botol ms die belum pon masuk 1 bulan gara2 jaundice.

Eh jap ni nak cerite,banyak sangat sy bace artikel dlm internet kate jangan bagi anak minum menggunakan botol di awal kelahiran sbb takut anak keliru puting dan akhirnya menggagalkan misi penyusuan susu ibu. Saya tak berape nak agree sangat sebab alhamdulillah Amani dikenalkan dengan botol seawal usia die 7 hari dan saya hanya memberi susu melalui botol sehingga Amani punye jaudice hilang ketika umur die 20 hari. Except waktu malam saya menyusukannya mcm biase,mula2 saya rase mcm risau jugak sbb aliran susu botol adalah laju while aliran directfeed tidak selaju botol dan yes of kos saya risau Amani akan keliru puting tapi tapi tapi alhamdulillah itu tidak berlaku,die selesa dengan kedua2 nya. So mommies jangan 100% cedok dan hadam ape yang ada didalam internet,baby tidak semuanya sama even anak pon lain2 perangainya kan!

Back to the story,bcause of Amani dah terbiase dengan bottlefeed jadi saya boleh tau berape oz utk setiap sesi penyusuan. Total sehari saya bekalkan kepada pengasuh adalah 20 ke 25oz,mesti kene bg banyak tu tak boleh kurang sebab kalau kurang maka pengasuh kene catu susu die dan bile kene catu Amani akan menangis sebab tak cukup susu dan bile die menangis saya hanya akan menyusahkan pengasuhnya.Nampak tak effect kalau susu yang saya bekalkan tak cukup.Kesian anak kan.

Ini adalah bekalan Amani untuk setiap hari.Letih la jugak mak kene ulang rutin yang same setiap hari tapi untuk menjayakan penyusuan sehingga 2 tahun kene la jgk hadap.

Untuk memudahkan lagi urusan pengasuh Amani,sy dah letak no ikut time penyusuan  die,so nanti mak Amani pick je botol ikut urutan nombor. Setiap malam jangan lupa pindahkan susu dr freezer ke chiller supaya susu tu cair dan mudah untuk diletak di dalam botol macam kat atas tu.

Ni lah perkakas saya kene hadap hari2 even waktu cuti sekalipon.Letih kan tapi demimu anak kugagahkan jua...ceewah.Suami kene la gilir2 basuh aksesori2 ni.Barulah adil

Ape lagi nak cerite yer....emmm rasenya buat mase ni idea tibe2 hilang,so kendian saya sambung semula la

baiiii

Wednesday, February 1, 2017

Bila nak start buat EBM

0 org nak conteng
Rajin pulak nak update belog sekarang ni.

Okay,harini saya nak syer pasal tajuk kat atas tu. Sebelum ni cuti bersalin saya hanya 2 bulan dan saya start buat EBM 2weeks after delivery. Means ms 2 minggu dalam pantang tapi korang janganla stress sgt sampai tak directfeed baby,yg tu paling penting untuk stimulation okay.

Pengalaman lepas saya manage to get at least 1000oz sebelum masuk keje using my spectra 3 yang gedabak tu la.Banyak jasa die tau. Ms tu kan takde teknologi milkcollector ke hape yang dapat reduce bengkak susu,bagus betul sape yang cipta mende tu. Jadi baby tido lebih dari sejam,cepat2 cr pump sbb kalo tidak lencun la baju.

Kali ni sebab iols cuti 3 bulan, saya betul2 gigih buat stok mase umur hasya amani 1 bulan,maknenye i enjoy sebulan pertama tp rasenye takla enjoy sangat i still pump untuk melegakan lgpon amani kan prolong jaundice,jadi untuk elak die tido je saya pump dan bg die minum tru botol.Baby jaundice kan suke tido so mmg la sengsara nak kejut die bangun minum.Sesape yang anak die jaundice tau kot keadaan ni.

Saya tak igt yg ni hari ke berapa tapi ms ni umur amani belum lagi sebulan. Korang jangan stress kalau mule2 pam dpt 2oz atau 3 oz je sbb yg tu adalah normal.Just keep on pumping nanti lama2 amount tu akan bertambah



Dalam pada dok pam untuk kurangkan kuning amani,tak sedar rupenye dah tak muat peti nak simpan stok. So i had to transferred to peti ais  mak sekejap sbb deep freezer saya tak berapa nak sejuk mase tu,tapi stok ni dah selamat masuk perut anak2 sedare saya.

Bila masuk je bulan ke 2 pantang saya pon start buat EBM untuk amani, Korang kalo nak buat stok kene ade target banyak mane yg korang nak ada sebelum masuk keje.Macam saya,target 1 hari mesti dapat 15oz. Kadang terkurang jugak sbb kes tak sempat nak pam dan amani asyik nak mengempeng jer dan kadang terlebih jugak dpt sbb amani sedap tido berjam2 sampai lupe nak minum.Haaa...gitula kekdahnya.

Ms dah ujung2 pantang tu cuti sekolah pon dah mule,maka mak mmg la tak lekat kat rumah lg pulak dah merdeka 44 hari,yippie...berulang2 g KL sbb ikut dedi pg keje...hahaha tapi pam tidak dilupekan.Mesti bawak ke hulu ke hilir.Sengsara uols kalo tak pam,even anak minum still kene pam untuk makesure breast is betul2 empty.Lepas tu janganla pulak lupe bwk cooler beg ke coolerman ke atau ape2 cooler la nak letak susu tu nanti. I use this box untuk letak susu yang dah diperah semase travel
Letak ais sampai tak nampak susu,ade orang letak garam dan ais tapi saya hanya letak ais je sbb bukanlah travel sampai 10 ke 20 jam,setakat 4 5 jam je kot,in shaa allah sampai ke destinasi susu masih sejuk lagi,yang penting sampai je terus keluarkan dan pindah masuk peti ais.

So after 30days berpantang saya berjaya menyimpan at least 600oz susu(agak2 je sbb mls nak kire),dan as of todate amani tgh menghabiskan EBM bulan 11.Alhamdulillah.

So sape kate susah nak menyusukan??in Shaa Allah kalo betul niat tu Allah ade untuk membantu. Yang penting kita berusaha dan sentiasa positif.

k bai

 

MYLIFETIMEJOURNEY Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez